על פסיכותרפיה ואתיקה - סקירת הספר מקצועיות אתיקה בפסיכותרפיה

פסיכותרפיה הוא דרך חיים, מקצוע ועיסוק מגוון ומורכב. המטפל אמור לעסוק בטובתו וברווחתו של המטופל לאור מה שלמד, הנורמות המקצועיות  בפרופסיה שלו ותוך שימוש מיטיב באישיותו ובכישוריו. הספר 'מקצועיות אתית בפסיכותרפיה', של אכמון שפלר ווייל מנסה לתת מענה לכמה מהשאלות הללו.  מדובר בספר חשוב  ומעורר דיון וויכוח עבור כל מי ששואף להיות מקצועי בעבודתו כפסיכותרפיסט. הוא סוקר מודלים בהתמודדות עם בעיות אתיות, דילמות ובעיות המטפל, התלבטויות הקשורות לשמירה על טובת המטופל, נושאים סביב: שמירת סודיות, מתמחים ואבחון פסיכולוגי.  הספר הוא מעין המשך לספר 'סוגיות אתיות במקצועות הייעוץ והטיפול הנפשי', שערכו  שנת 2003 והמהדורה המעודכנת השלישית שלו פורסמה בשנת 2007 .  בספר ההוא  השתתפו כארבעים וחמישה כותבים בכתיבה במגוון נושאים:  אתיקה מקצועית באופן כללי, אתיקה בהקשר של ייעוץ וטיפול, סוגיות ספציפיות לטיפול, הוראה, הדרכה ומחקר. בספר הנוכחי מתמקד באתיקה של הטיפול הנפשי ומעלה שלל דוגמאות עשירות המביאות את הקורא לחשוב, להתלבט, להרהר הרהור נוסף. הספר חשוב בעצם עיסוקו בחשיבה האתית בפסיכותרפיה בישראל. כאשר תוך כדי קריאה בו, עלו אצלי שאלות עקרוניות על הגבול בין אתי למקצועי ובין אתי לחוקי ולניהולי. האם "הכול אתי ?" מתוך הקריאה עולה צורך להרחבות מתבקשות כמו: דילמות אתיות ספציפיות לפסיכותרפיה בשדה הציבורי ולקליניקה הפרטית, בשאלות עדכניות כמו "בין אתיקה בפסיכותרפיה לחידושים הטכנולוגים של זמננו ולעולם התקשורת" (גבולות הטיפול בעידן המייל הסקייפ והרשתות החברתיות), בין "שאלות אתיות בפסיכותרפיה המתנהלת במקביל לטיפולים אלטרנטיביים" , אתיקה בעידן הפרסום ברשת ושאלות רבות נוספות.

מודל לחשיבה אתית - הספר מציע דרך משמעותית דרכה יכול המטפל לבדוק את עצמו. הם מציגים מצב בו מטפל שמשנה סטינג טיפולי, מרגיש הגבלה של החופש לבחור ולחץ ועוד, ישאל עצמו אם אין כאן סימני אזהרה. לאחר מכן יבחן את היסטואציה מבחינת כל מרכיביה ויבחן אם יש צורך לפנות לסיוע של הדרכה או יעוץ משפטי. המחברים מציעיים כי המטפל יחשוב ויבדוק דרכי פעולה על תוצאותיהם לטווח קצר בינוני וארוך, ינסה לקבל משוב מעמיתים ובסופו של דבר יבחר דרך פעולה רצויה ומתאימה. המודל שלעצמו מצוין. ההצעה שלי, מניסיוני כמטפל וכמדריך - אם יש ספק, אין ספק. אם משהו חורג, מרגיש לא בטוח או לא ברור, מתחיל להשתבש, פנה לעמית להתיעצות. זה יוכל לעזור לך כנגד נקודות עיוורות, לבחון את המצב ולהזכיר לך את הנורמות המקצועיות והידע הקיים מבלי להיות מעורב רגשי כמוך.

בספר נגיעה בשאלות כמו : מטפל שאינו כשיר, מטופל שחורג מהיחסים הטיפוליים לאחרים, ילד שזקוק לאבחון אך אין הרשאה לכך, נערה שרוצה להתגייס ומטפלה חושב שאין ביכולתה ועוד. הקריאה בספר עשויה להביא כל מטפלת ומטפל לחשיבה על דילמות רבות נוספות בהם אנחנו נתקלים בחיי היומיום. בקליניקה הפרטית מטפלים מתמודדים לא אחת עם שאלות אלו לבד. מסגרת של הדרכה, יעוץ בין עמיתים, קבוצת השתייכות מקצועית ובעיקר מודעות לצורך בחשיבה אתית יכולות מאד לסייע להתמודדות הימיות עם שאלות אלו.

 

המאמר המקורי המורחב התפרסם לראשונה בכתב העת 'שיחות', גיליון יוני 2014