עליה במצוקת הורים בישראל, סקר מטפלי הורים של פורום אמפטיה בעקבות הקורונה נכתב על ידי ד"ר דרור אורן, פרופ' אסתר כהן וגב' הדס רון גל

 

רקע


תקופת ההתפרצות של וירוס ה-COVID-19 ומגפת הקורונה במרץ 2020 הייתה תקופה מורכבת ומאתגרת עבור מרבית המשפחות בארץ, כמו במרבית העולם. המורכבות נבעה משילוב בין ערעור השגרה וקטיעת רצף החיים הרגיל, הסכנות הבריאותיות והכלכליות והחששות מפניהן, הגבלת התנועה וההתרועעות והעדר הרצף הלימודי במוסדות החינוך. אף שתקופת הקורונה בשיאה ארכה כשנתיים, היא התפרסה על פני שלוש שנות לימוד רצופות לפחות, וכך פגעה עוד יותר בתלמידים וסטודנטים ובהוריהם.

המחקר

כדי להבין, האם יש שינוי במצוקת ההורים, פנינו לקהילת פורום אמפטיה ומעבר לה ובקשנו ממטפלי ההורים, בקליניקות הציבוריות והפרטיות למלא שאלון. מאות מטפלות/ים נענו, חלקם עובדים ציבורית, חלקם פרטים וחלקם גם וגם. הדיווח הכולל הצביע באופן ברור על מצוקה שמתבטאת בעקבות התקופה, פניות רבות, חלקן ממצוקות שהתפתחו בעקבות התקופה

 

סיכום ומסקנות

הסקר שהוצג כאן מתבסס על תשובותיהם של יותר ממאתיים אנשי ונשות טיפול העובדים עם הורים, ילדים ומשפחות. הוא מאפשר להתבונן בכמה מגמות הנוגעות לטיפול בתקופתנו, תקופת פוסט קורונה, שהביאה לפתחנו התמודדויות חדשות ולא מוכרות. מהסקר הנוכחי אפשר לגזור כמה מסקנות חשובות.

1. צורך להרחיב את הסקר – כמובן שעל מנת לחדד את הרעיונות שהועלו בסקר הנוכחי יש צורך בסקר שיכלול אלפי אנשי מקצוע. סקר כזה יכולים להוביל למשל משרד ראש הממשלה, המדען הראשי של משרד הבריאות או משרד החינוך. כמו כן, חשוב להרחיב את המחקר על הקשיים שיתגברו או יופיעו בעקבות הקורונה.

2. צורך להרחיב את המענה הניתן להורים במצוקה – ממצאי הסקר מחזקים את התמונה העולה מהשדה של עלייה במצוקת ההורים ושל מחסור במענה ציבורי או פרטי לפניות ההורים. השגרה לא הובילה להתאוששות ספונטנית, אלא לתנועה של פנייה לטפל בבעיות שנגלו או התגברו. על מנת לסייע להורים כיום יש להפנות משאבים לתמיכה ישירה, רחבה ומוסדרת בהם.

המטפלים שהשיבו הצביעו על הצורך הדחוף לספק לציבור יותר שירותים שנותנים מענה טיפולי מוזל ונגיש. עוד עלה מהסקר שמטפלי הורים רואים במערכת החינוך פלטפורמה חשובה לקידום העבודה הטיפולים עם הורים, אך גם מזהים צורך בשינוי משמעותי במערכת ובהעמקת ההבנה של מסגרות חינוכיות ביחס לחשיבות העבודה עם הורים.

3. צורך ביותר מטפלי הורים בשטח – נראה כי על אנשי טיפול מוטל עומס כבד, ולכן יש לפעול להפחתת העומס כדי שמטפלים יוכלו להיות פנויים יותר לטפל ויצליחו לתת למשפחות מענה טיפולי מדויק יותר. נראה שבמערכת הציבורית כיום חסרים משאבים רבים ויש צורך ביותר אנשי טיפול ובשכר גבוה יותר. בנוסף, חשוב להרחיב ההכשרה של מטפלים לעבודה עם הורים על מנת להגדיל את מספר אנשי ונשות המקצוע שיכולים לתת מענה להורים.

4. צורך להרחיב את המענים של הכשרה, השתלמות והדרכה למטפלי הורים – מסקנה ברורה נוספת שעולה מהסקר הנוכחי ביחס ליכולת של מטפלי ההורים לתת שירות יעיל יותר להורים, ובכך למשפחות ולילדים, נוגעת לצורך בתמיכה וסבסוד ליותר מסגרות מובנות של הכשרה, הדרכה ותמיכה מקצועית למטפלי הורים, בדומה להשתלמות שנערכה תחת גף הפסיכולוגים במשרד הבריאות.

הצורך של מטפלי הורים שעלה באופן הבולט ביותר מהסקר הוא הצורך בהדרכה רבה יותר: הן הדרכה פרטנית והן הדרכה בקבוצות קטנות, הדרכה על עבודה טיפולית עם הורים וטיפול משפחתי בכלל, ועל נושאים ספציפיים הרלוונטיים לטיפול ולתקופת הקורונה. בנוסף, מטפלי ההורים שהשיבו על הסקר העלו צורך להרחיב את הלמידה שלהם כמטפלים ואת החשיפה לידע עדכני – הן על מודלים ואופנויות טיפול בעבודה עם הורים ועל דרכי טיפול מותאמות לתקופה, והן על נושאים ספציפיים כמו התמודדות הורים עם התנהגויות סיכון של ילדים (למשל בהקשרי אכילה, חומרים ממכרים, מסכים, מיניות) ואיתור סימנים מוקדמים לסיכון. על הצורך של מטפלי הורים בהעמקת הלמידה אפשר לענות באמצעות הקמת קבוצת לימוד, הצעת השתלמויות וארגון ימי עיון וכנסים. מהסקר עלה גם עד כמה חשוב שההדרכה וההכשרה שמוצעת למטפלים תהיה נגישה. נראה שחשוב להציע אפשרויות ללמידה באופן היברידי ודיפרנציאלי, עם אפשרות ללמידה מרחוק באמצעים וירטואליים, בדומה להכשרות שנערכו עד כה ביוזמת פורום אמפטיה.

לסיכום, הורים נמצאים היום במצוקה במגוון היבטים של התמודדות, בהורות עצמה ולנוכח בעיות ילדיהם שהתעוררו או החמירו בעקבות תקופת מגפת הקורונה. ההורים זקוקים למענה מותאם מתוך אפשרויות עזרה מסודרות, שכוללות רצף של ליווי תמיכתי, ייעוץ, וטיפול הורי – כמו גם פעולות למען שיפור הרווחה הנפשית ומניעת מצוקות עתידיות. מטפלי הורים נדרשים לתת מענה לצרכים אלו ולהתאים את עבודתם לטלטלות ולעומסים האופייניים לתקופה. כדי להצליח לפעול בצורה מיטיבה ומתמשכת הם זקוקים ליותר הדרכה, תמיכה ולמידה, ועיבוד אתגרים רגשיים העוברים עליהם בעבודתם. לצורך כך חשובה במיוחד התמיכה של ארגונים מקצועיים ושל רשויות ממשלתיות ומקומיות להכשרות והדרכות של מטפלי הורים, והגברת הגיבוי לעבודתם של מטפלי ההורים המתבטאת בהגדלת המשאבים מצד המערכות הציבוריות האחראיות.

למחקר המלא באתר פסיכולוגיה עברית , פורסם ביולי 2022