קודם כל מטפל-קלינאי העוסק בקשר מגדל. קשר ייחודי עם מבוגרים, מתבגרים, הורים ומשפחות שבוחרים להגיע ולנסות לעשות שינוי משמעותי בחייהם. עוסק בהדרכה פרטנית וקבוצתית, הוראה ומחקר בתחום הטיפול פסיכולוגי
קודם כל מטפל-קלינאי העוסק בקשר מגדל. קשר ייחודי עם מבוגרים, מתבגרים, הורים ומשפחות שבוחרים להגיע ולנסות לעשות שינוי משמעותי בחייהם. עוסק בהדרכה פרטנית וקבוצתית, הוראה ומחקר בתחום הטיפול פסיכולוגי
שמי דרור אורן, במקצועי אני פסיכולוג, התמחותי הראשונית הייתה כפסיכולוג קליני. למדתי קלינית מבוגרים ומתבגרים (אוניברסיטת בר אילן) והוכשרתי כפסיכולוג קליני מומחה (בית חולים שלוותה ותחנת חוף הגליל) ובהמשך הוסמכתי כמומחה מדריך גם בפסיכותרפיה וגם בפסיכודיאגנוסטיקה. עבדתי כפסיכולוג חינוכי והחלטתי לעשות הסמכה נוספת בפסיכולוגיה חינוכית (מת"א ובשפ"ח גליל תחתון) ואני גם מומחה וגם מדריך מוסמך בחטיבה החינוכית. רואה זכות בהכשרה רחבה שמאפשרת ראייה אינטגרטיבית ומלמד פסיכולוגים מכל ההתמחויות, לצד פסיכותרפסטים ממגוון מקצועות בריאות הנפש. מעל שני עשורים מפתח תחום העבודה הטיפולית עם הורים והורות. מההבחנה בין סוגי ההתערבות עם הורים: ייעוץ, הדרכת הורים, טיפול דיאדי, טיפול משפחתי וטיפול בהורים ובהורות העובד עם ההורה כמטופל (אורן, 2011). דרך פיתוח המודל טיפולי - טיפול פסיכודינתי בהורים והוראתו (אורן, 2011., Oren, 2012) וכתיבת ספר מבוא ראשון בנושא - 'הורות במחשבה שנייה- להיות הורה רגשות מחשבות ומעשים' (הוצאת פרדס, 2015). ספר זה עבר עדכון והרחבה, עם פרקים מסקרים קליניקה ומחקר, 12 גישות ושערים בטיפול הורי ומכוון לאמנזה להורים וילד ויצא בהוצאה שנים ומעודכנת בכותרת 'הורות במחשבה שנייה- עבודה טיפולית עם הורים, מדריך מעשי, תיאוריה ולקליניקה (פרדס, 2021). פיתוח תחום עבודה טיפולית עם הורות, העומד בפני עצמו, ולא כספח של פסיכותרפיה של ילדים או של מבוגרים הוביל לשיתופי עם אנשי מקצוע ועבודה במישור ההכשרה ווקהילה. דבר שהוביל ליצירה ולהובלה משותפת (עם הפסיכולוגית הדס רון גל ובשיתוף פסיכולוגים ופסיכתרפיסטים בכירים מובילים בתחום) של פורום אמפטי"ה - הפורום הפסיכולוגי לייעוץ ולטיפול בהורים. הפורום פועל, בהעלאת מודעות, הכשרה, יצירת קהילה מקצועית, פעילות ציבורית, הוראה ועוד לקידום תחום העבודה הטיפולית עם הורים והורות. העשיה בשלושה מעגלים: פסיכולוגים ופסיכותרפסטים מוסמכים, נשות/אנשי מקצוע מתחומי החינוך הבריאות הרווחה והטיפול המסייעים להורים והנגשת והעמקת המעקה הפסיכולוגי המקצועי להורים בישראל בפרט.
חי בישוב לוטם בגוש משגב בגליל, נשוי ואב לשלושה. עבדתי באזור ת"א ומאז שנת 1995 עם המעבר לחיים בגליל, אני מטפל ומדריך בקליניקה בכרמיאל ומקבל אנשים מכל צפון הארץ. לעיתים בעבודה טיפולית עם הורים ובהדרכה מלווה באון ליין גם מכל רחבי ישראל ומהעולם. לימדתי באוניברסיטאות, תוכניות פסיכותרפיה ומסגרות טיפוליות. מעביר הרצאות, השתלמויות וסדנאות ברחבי הארץ ובאון ליין. חוקר עצמאי בנושאי פסיכותרפיה של ההורות ונושאים אחרים בתחום הטיפול הפסיכולוגי ופסיכולוגיה בכלל.
נהנה מיופי מסביב, טבע ואנשים. הצילומים באתר מביאים רגעים ששמחתי לקלוט גם בתמונה.
נפגש למפגשים טיפוליים ולהדרכה בקליניקה שלי בכרמיאל יצירת קשר 0522829862 dr.dror.oren@gmail.com
הוכשרתי כפסיכולוג קליני בטיפול במבוגרים ובמתבגרים בקליניקה באוניברסיטת בר-אילן ומחלקת נוער (פרופ' ברכה גאוני ומירטה סלוין) ובמחלקה למבוגרים (ד"ר אילן טרבס, ד"ר דורית רבינוביץ) בבי"ח 'שלוותה' (אז בהובלת ד"ר נטע חורש הפסיכולוגית הראשית ופרופ' מיכה נוימן מנהל בית החולים). במקביל עבדתי כמדריך טיפולי ואחר כך כפסיכולוג קליני-חינוכי במרכז העירוני לנוער של עירית ת"א. את המשך התמחותי עשיתי בתחנת 'חוף הגליל' - המרכז לטיפול בילד, במבוגר ובמשפחה, אשר בנהריה. שם נפגשתי עם מגוון רחב של מבוגרים, ובני נוער מכלל האוכלוסיה הפונה באופן עצמאי. בתחנת 'חוף הגליל' הוספתי להכשרתי בטיפול במבוגרים ובמתבגרים גם הכשרה בטיפול בילדים (PLAY THERAPY, טיפול דיאדי, הדרכת הורים).
מאז הסמכתי אני עובד בקליניקה פרטית עם מבוגרים ומתבגרים ילדים והוריהם. עובד מתוך גישה אינטגרטיבית בעבודה פסיכולוגית עם הורים. פיתחתי מודל ייחודי של עבודת עומק טיפולית עם הורים - טיפול פסיכודינמי עם הורים - מודל PPT. ספר מבוא מרכזי שכתבתי בתחום העבודה הטיפולית עם הורים בכלל, יצא במהדורה מעודכנת ומורחבת בהוצאת פרדס וניתן לרכוש אותו גם און ליין. עוד על מודל הטיפול הדינמי בהורים, למי מתאים ומתי, ניתן לקרוא במאמרים ולראות בסרטונים גם באתר זה
במקביל אני עוסק שנים בפסיכולוגיה בשדה הפסיכולוגיה החינוכית. ליוויתי שנים רבות את בית הספר השש שנתי הניסוי 'כדורי' וכן גנים רבים (במסגרת עבודתי בשרות הפסיכולוגי של המועצה האזורית גליל תחתון). לוויתי בתי ספר יסודיים רגלים וצוותים של בתי ספר לחינוך מיוחד (במועצה אזורית מטה אשר ובמועצות נוספות). העבודה בשדה החינוכי אפשרה מפגש רחב עם התחום ההתפתחותי ועם ההתערבות המערכתית המשמעותית ביותר בעבודה סביב סביבה מגדלת, אירועי חרום וטיפול רב מערכתי רגשי בילדים כמובן. כיום אני גם מלמד ומדריך פסיכולוגיים חינוכיים וצוותי שרותים חינוכיים סביב נושאי מפגש עולמות הפסיכולוגיה הקלינית והחינוכית, התחום הטיפולי, עבודה עם הורים וכמובן הדרכה פרטנית סביב טיפול.
הדרכתי צוותים רב מקצועיים של בית ספר מיוחדים בהם עוסקים בשילוב תחומי החינוך והטיפול (למשל מפתן, בתי ספר לילדים עם צרכים מיוחדים). הדרכות אישיות וקבוצתיות בנושאים טיפוליים ומערכתיים (בתחנת 'חוף הגליל', ביחידה להדרכת הילד בבית חולים נהרייה ועוד). כמו כן הדרכתי צוותי פסיכותרפסטים רב מקצועיים וצוותי הנהלה, ואני מדריך צוותים בשירותים פסיכולוגיים משך שנים רבות.
מזה שנים מדריך מגוון אנשי מקצועות בריאות הנפש: הדרכות של פסיכולוגים קליניים ופסיכולוגים חינוכיים במהלך מומחיות, תהליכים סביב הבשלה לעבודה עצמאית ולסיום ההתמחות ותהליך ההתכוננות למבחן ההתמחות ופסיכולוגים מומחים סביב עבודה בקליניקה. הדרכות לפסיכיאטרים סביב מבחן שלב ב', פסיכותרפיסטים מתחומי העבודה הסוציאלית, מטפלים בהבעה ויצירה ועוד. (עוד על הדרכה)
בוחן במבחני מומחיות בפסיכולוגיה קלינית.
איגוד הישראלי לפסיכותרפיה הייתי חבר ועד מנהל, עסקתי בקידום הפסיכותרפיה, הייתי ממונה אתיקה, אתר האיגוד, שותף לתהליכי הכרה של תוכניות לפסיכתרפיה ושותף לעיסוק בקידום הפסיכותרפיה המקצועית בישראל
פנקס הפסיכולוגים כל פסיכולוג רשום במדינת ישראל מופיע בפקנס, עם הגדרת המומחיות אותם רכש ובהם קבל הסמכה רשמית מטעם משרד הבריאות
מלמד משנת 1992 קורסים שונים בפסיכולוגיה. לימדתי במכללת 'אמונה' בירושלים, במסגרת גף השתלמות לעובדי הוראה של משרד החינוך בת"א ובחיפה, במכללת 'אורנים', בבית הספר להנדסאים במכללת 'גליל מערבי'. ריכזתי ולימדתי קורס 'מבוא לפסיכולוגיה קלינית' לרפואנים שנה ב', בפקולטה לרפואה ע"ש רפפורט שבטכניון.
בשנים האחרונות במקביל לקורסים בחיפה אני מעביר הרצאות וקורסים קצרים בנושאים של טיפול נפשי, טיפול בילדים וסוגיות טיפוליות שונות.
לימדתי קורסים והינחתי מספר שנים הדרכה קבוצתית (פרקטיקום) לפסיכותרפיסטים בשלוחה הצפונית של בית הספר לפסיכתרפיה בלימודי ההמשך של האוניברסיטה העברית בירושלים. הנחתי הדרכתי ולימדתי סטודנטים במסגרת לימודיהם ממגוון בתי ספר לפסיכותרפיה. במסגרת עבודתי בתחנת 'חוף הגליל' בנהריה הדרכתי, לימדתי מתמחים בפסיכולוגיה ולתקופה ריכזתי את תחום האבחון.
מלמד ומדריך בבית הספר לפסיכותרפיה באוריינטציה פסיכואנליטית באוניברסיטת חיפה, בתוכנית ההמשך של בית הספר לעבודה סוציאלית, מאז שנת 2010.
שותף למדריכי התוכנית לפסיכותרפיה דינמית ביחידה ללימודי המשך של אוניברסיטת תל אביב.
מלמד בתוכנית המאסטר של הפסיכולוגים החינוכיים במכללת תל חי מאז שנת 2019.
באתר ניתן למצוא מאמרים בכתבי עת מהארץ ומהעולם ומעיתונות פופולרית וגם דברים שפרסמתי באופן בלבדי באתר בלבד.
מקדם את תחום העבודה הטיפולית עם הורים והורות ('טיפול הורי') במגוון דרכים: כפעילות רבת היקף מנכ"ל שותף לעמותת אמפטיה (ע"ר), בכתיבה ועוד (ראו פירוט נפרד לגבי העשייה של פורום אמפטיה)
מזה שנים רבות עוסק בעבודה טיפולית עם הורים והורות. מפתח, עם אחרים ובנפרד, רעיונות ומודלים בנושא. התיחסות להורים כשותפי יצירה, הייתה נושא שבדיאלוג בין רפי ישי ולביני החל משנת 2003 בהמשך ביצירה ואחר כך הוא הוצג במאמר 'הורות חסומה והורות ממומשת - הורות כמעשה יצירה ותרומתה של הדרכה דינמית באוריינטציה פסיכואנליטית להורים' בכתב העת שיחות בשנת 2006, מאוחר יותר פתחתי תפיסה של טיפול בהורות, מודל עבודה דינמית עם הורים, שהוצג במאמרים בארץ ובעולם (2011, 2012, 2015). סקירה רחבה לגבי שלבים בהורות, סגנונות הורות, דרכי התערבות וההבחנה בין הדרכה למודל של טיפול בהורות, יחד עם סיפורי משפחות, הוצגו בספרי 'הורות במחשבה שנייה - להיות הורה רגשות מחשבות ומעשים' (הוצאת פרדס, 2015). מודלים של חשיבה בכיוון הדינמי והפסיכואנליטי פותחו גם לכיוונים נוספים. בדיאלוג מקצועי של רפי ישי, ג'ו ישי ושלי, כתבנו למשל על פאן מרתק שבין טכניקה ותיאוריה בטיפול - הוא המדיום. 'מדיום לביטוי מדיום לריפוי – על המדיום בטיפול' (2013), שיחות, כ"ז (3) יולי , 304-312. פיתחנו עקרונות של מאמרים קודמים לרעיונות העוסקים בקשיים במקומות בהם הורות מתקשה ומחברת רעיונות בולאס לגבי טראומה וגנרה לתפיסה ניאו קלייניאנית של סטוקס במאמר "הורות בלתי אפשרית" –טיפול בהורות חסומה כתוצאה מתגובת דחק לאירועי חיים שליליים (2019).
יחד עם ערן הדומי (סטודיו IGS) פתחנו משחק חשוב עבור משפחות בגירושים. שמו הוא 'מדברים גירושים' והוא מיועד לעודד הקשבה, תיווך, עיבוד ותמיכה עבור משפחות בגירושים ומובן מאליו עבור כל מי שעובד עם ילדים והורים גרושים. המשחק הוא אמצעי לתקשורת ולשיפור ולעיבוד השינוי או השבר המשפחתי, על בסיס קשר בכלל וקשר הורה ילד בפרט. כמו כן, בעקבות מחקר שערכתי, עם אימהות יחידניות ואבות יחידניים, התפרסם הספר 'הורות יחידנית - לגדל ילד לבד' בהוצאת רסלינג (2018) שעוסק בנושא ייחודי זה של הורות יחידנית, מניעיה, התמודדיותיה ומה יכול לסייע ליחידניים ולמשפחות שיצרו מכייונים שונים.
אתר מוצגות גם עבודות נוספות שכתבתי במהלך השנים: על טיפול קבוצתי למתבגרים להורים גרושים, עם יעל בר וגילה אליהו. כתבנו על 'מדיום בטיפול' חשיבה מזוויות אחרת על תהליכים טיפולים, של רפי ישי, שלי ושל ג'ו ישי, על מודל ייחודי טיפולי 'המרחב הפתוח' לעבודה עם הורים הסובלים בהפרעת קשב וילדיהם, עם סמדר זהר. בנוסף בעקבות פעילות רבת שנים כחבר וועד האיגוד הישראלי לפסיכותרפיה כתבתי על שינויים והתפתחויות של הפסיכותרפיה בישראל.
בשדה הפסיכולוגיה החינוכית, כתבתי בכתב העת פסיכואקטואליה, בעקבות ניסיון רב שנים כפסיכולוג חינוכי של בית הספר 'כדורי', את מודל 'הקווים האדומים' לבנית מוגנות והתמודדות מערכתית עם אלימות בבתי ספר, מאמר ב'הד החינוך' על קהילה וגננות ועוד ועוד.
בשנת 2019 הקמנו הפסיכולוגית גב' הדס רון גל ואנוכי את פורום אמפטיה - הפורום הפסיכולוגי לייעוץ, הדרכה וטיפול בהורים ובהורות. אנחנו מובילים מאז את הפורום יחד. שותפים לנו פעילים, חברי קהילה פסיכולוגיות/ים ופסיכותרפסטים/יות מקצועיים, רבים מכל הארץ מהשדה הציבורי והפרטי, מהאדקמיה והקליניקה. צוות ההיגוי של פורום אמפטיה כולל ממיטב המומחים בתחום (לפי סדר א'-ב' שמות משפחה): ד"ר אורן דרור, גב' ברימן רונית, מר טבעון אריה, גב' יבין-שרם שרית, ד"ר יבלון יעקב, פרופ' ירמיה נורית, פרופ' כהן אסתר, ד"ר כצנלסון עדנה, גב' מן מירי, גב' רון-גל הדס, מר שמשינס ינון.
הפורום נועד להיות בית לפסיכולוגים מתוך מטרה לקדם, לפתח ולהעמיק את ההכשרה האינטגרטיבית בתחום ולהוות אכסניה למגוון תיאוריות לגבי הורות, גישות התערבות ייעוץ, הדרכה וטיפול בהורים. לאגם תפיסות שנשענות על ניסיון קליני מתחומי ההתמחויות השונות וידע אקדמי ומחקרי מבוסס ומעודכן ולשפר את המענה המקצועי של המטפלים בהורים הן בשדה הציבורי והן בקליניקה הפרטית. לשם כך פורום אמפטי"ה מתמקד בשלוש מטרות מרכזיות:
קידום תחום העבודה הטיפולית עם הורים כדיסיפלינה מקצועית.
יצירת קהילה של מטפלי הורים והעמקה ההכשרה המקצועית של פסיכולוגים ופסיכותרפסטים מטפלים ושל אנשי בריאות וחינוך הפועלים עם הורים שיפור והרחבת המידע והסיוע הפסיכולוגי להורים בישראל. הנגשת התחום לקהל הרחב למען העלאת הרווחה הנפשית של הורים (ילדים ומשפחות בכלל). פורום אמפטיה הוא כעת עמותה רשומה ומזמין פסיכולוגים ופסיכותרפסטים שעובדים עם הורים והורות, אנשי מקצוע מסייעים ואת קהל ההורים בישראל, להצטרף ולקחת חלק בקידום הרעיונות שאנו מקדמים. לאתר פורום אמפטיה https://www.parent.org.il/
(לבדיקת רישוי של פסיכולוגים מומלץ להכנס לאתר הרשמי של משרד הבריאות באתר פנקס הפסיכולוגים במשרד הבריאות)
מעבר לכך משך השנים למדתי השתלמויות וקורסים בנושאים כגון : טיפול דינאמי, עבודה עם חלומות, התנסויות בטיפול באמצעים הבעתיים, דמיון מודרך, גישה התייחסותית ונראטיבית ועוד. משתמש לפי הצורך הכלים שונים. כאשר הגישה הבסיסית שלי נובעת מאינטגראציה בין תפיסות דינמיות, המקשרות עתיד-הווה ועבר ומחפשות את החיבור העמוק בין העולם הרגשי, לתפיסות ולמחשבות, לאמונות ולהיסטוריה האישית. כמטפל אני מושפע מתפיסות-על הומניסטיות ואקזיסטציאנליסטיות וחיפוש או יצירת משמעות ומטרה הם מבחינתי חלק מאתגר החיים של מרבית האנשים באשר הם.
חבר בהסתדרות הפסיכולוגים בישראל ובאיגוד הישראלי לפסיכותרפיה
חבר האיגוד הישראלי לפסיכותרפיה. הייתי חבר פעיל בוועד האיגוד בשנים 2013-2018, עסקתי בנושא קידום הפסיכותרפיה בישראל, הכרה בתוכניות לפסיכותרפיה, דילמות סביב אתיקה, קידום וחידוש אתר האיגוד ועוד.
תואר שני למדתי באוניברסיטת בר-אילן. בעבודת התזה הנחו אותי פרופסור ויקטור פלוריאן ז"ל ופרופ' מריו מיקולינסר (יבד"ל). התזה עסקה בקשר בין אובדנים בילדות להתפתחות פחד מפני מוות אישי וניצחיות סימבולית בבוגר, אצל דתיים וחילוניים.
המחקר, שערכתי כחלק מהתואר השלישי, התנהל בחוג לפסיכולוגיה ועסק בקשר בין סובלנות לעמימות, מגון אופני התמודדות עם מצבי לחץ והסתגלות במדדים שונים. המחקר נערך באוניברסיטת חיפה בהנחיית ד"ר משה אלמגור.
בהמשך חקרתי באופן עצמאי את נושא ההורות היחידנית, במחקר ייחודי בערב ניתוח סקירת ספרות מכל העולם וראיונות עומק, בעקבות שאלונים של עשרות יחידניות ויחידניים ברחבי הארץ. את מסקנות המחקר פרסמתי בספרי 'הורות יחידנית - לגדל ילד לבד' (הוצאת רסלינג, 2018), וכן הצגתי אותו בפורומים שונים בארץ ובעולם, כולל כנס בינלאומי בספרד (בהרצאה ניתן לצפות באתר ובערוץ היוטיוב שלי)
בנוסף אני מלווה סטודנטים ועוסק במחקר עצמאי סביב נושא הטיפול הפסיכולוגי בפרט והטיפול בתחום הטיפול בהורים ובהורות בפרט.
בשנים האחרונות אני לומד וחוקר נושאים המעסיקים אותי בתחום הטיפול, לבד ועם עמיתים. כמה מפרסומים אלו ניתן לראות באתר (מאמרים)
בשנים 2006-2009 ניהלתי את המכון לטיפול ולייעוץ רגשי במרכז הקליני באוניברסיטת חיפה. המכון הוא קליניקה אוניברסיטאית שפונה לקהל הרחב בחיפה והסביבה ובפעולותיה גם לוקחת חלק ביוזמות ובמחקרים עם האוניברסיטה וגופים אחרים. המרכז בראשותה פרופ' רבקה יהב שייך לפקולטה ללימודי הרווחה והבריאות באוניברסיטת חיפה ובמסגרתו ניהלתי צוות רב מקצועי בתחומי הטיפול. הדרכתי, הובלתי ושתפתי פעולה בפרוייקטים ומחקרים בתחום הטיפול. ראה מאמרים בנושא: 'שנתיים למלחמת לבנון טיפול בילדים עם חרדות', מאמר על טיפול בהבעה וביצירה לילדים בני העדה האתיופית, הפרק 'טיפול רגשי בילדים בני העדה האתיופית בערבות מלחמת לבנון השנייה' (יהב ואורן, 2012), בספר היבטים חברתיים, תרבותיים וקליניים של עולי אתיופיה בישראל בעריכת פרופ' אליעזר ויצטום וד"ר נרמרוד גריסרו. וסרטון על טיפול רגשי בילדים עם חרדות בעקבות מלחמת לבנון השנייה.