טיפול והדרכה

טיפול

המונח 'טיפול' בעולם הפסיכולוגיה שונה במהותו מחלק ניכר מהטיפולים האחרים המוכרים לנו. טיפול רפואי ניתן לחולה (למרות שהיום אנחנו יודעים כמובן שמידת הצלחתו תלויה לא מעט במידת האמון שניתן שרופא ובמומחיותו...), 'טיפול' אפשר לתת לרכב שנתקע ואז הפעולה נעשית כלפי האובייקט שעליו היא ניתנת. 'טיפול רגשי', 'טיפול פסיכולוגי' הוא עניין שונה לגמרי. זהו תהליך המתרחש (אם מדובר בטיפול פרטני) בין שניים. תהליך בין אנשים הממוקד באחד. בחלק זה אנסה להרחיב לגבי כמה סוגי טיפולים השונים זה מזה בעיקר מבחינת 'מי המטופל'. תחילה:

טיפול פסיכולוגי באופן כללי, תוך ניסיון להסביר מעט מהו, כיצד הוא מתרחש, מה כוחו ומה מגבלותיו.

לאחר מכן אתייחס פסציפית לטיפול בילדים. טיפול פסיכולוגי בילדים, דומה בעקרונותיו לטיפול במבוגר או במתבגר, אלא שהשפה השונה של הילד- שפת המשחק והעובדה שהוא חי עם הוריו כדמויות חשובות ומשפיעות משנה את אופי התהליך.

תחום 'הטיפול בהורות' הוא תחום אותו אני מפתח, עוסק, מלמד וכותב. בחלק זה אתאר בקצרה מהו 'טיפול בהורות' ומה יחודייות צורך הסתכלות והתערבות זו.

לקריאה נוספת בנושאי הורים, הורות, טיפול רגשי - הורים/הורות, אפשר להכנס לקטגוריות העוסקות ב'עבודה טיפולית עם הורים' תחת אנשי המקצוע, ו 'טיפול בהורות' ועל נושאים המעניינים הורים בכלל בקטגוריה 'הורים והורות' תחת הכניסה לקהל הרחב.

בין ילדים והורים מתנהלים ומחפשים את מקומם המתבגרים. תקופת חיים יחודית זו מצריכה התיחסות מעט אחרת, רגישה ומותאמת לצרכיהם. מעט על נושא הטיפול הפסיכולוגי במתבגרים ניתן לקרוא בקטגוריה טיפול פסיכולוגי במתבגרים.


 

טיפול פסיכולוגי

ההגדרה הפורמלית טיפול פסיכולוגי הוא תהליך של המתנהל בין שני אנשים (או יותר), המטפל והמטופל. החוק בישראל ‘חוק הפסיכולוגים‘ הגדיר בשנת 1979 מיהו פסיכולוג, ואיזה טיפול הוא ראשי להעניק במסגרת מומחיותו. שבכדי שאדם יוגדר כפסיכולוג עליו להיות, ראשית, בעל תואר שני בפסיכולוגיה באוניברסיטה בארץ או אוניברסיטה מוכרת בעולם, ולאחר מכן לעבור תהליך של רישום בפנקס הפסיכולוגים


קרא עוד

טיפול פסיכולוגי בילדים

טיפול פסיכולוגי בילדים, הוא תהליך של ריפוי המתרחש בהתאם לילד וצרכיו באמצעות השפה בה הוא משתמש. טיפול בילדים מתנהל באמצעות משחק, שיחה, הבעה בציור בחומר. זהו תהליך דומה ושונה מטיפול במבוגר, כאשר ההורים יהיו חלק חשוב בתוכו.


קרא עוד

טיפול פסיכולוגי בהורות

הורות היא חלק משמעותי בזהות שלנו כאנשים בוגרים. כאשר מתמקדים בהורות בטיפול רגשי, ניתן מקום, מרחב ומיקוד לבדיקת ההורות, המשאלות, המחסומים וההוויה ההורית. הורה מוטרד, דואג, כואב או סובל יכול להיעזר בסוג כזה של התערבות


קרא עוד

טיפול פסיכולוגי במתבגרים

טיפול פסיכולוגי במתבגרים דומה לרוב לטיפול במבוגר, מבחינת השימוש בשיחה, אולם יש לו מאפיינים יחודיים עקב השלב ההתפתחותי בו נמצאים המתבגר או המתבגרת המגיעים לטיפול. ראשית, מתבגר לעתים מבקש טיפול אולם הוא חש התלבטות, אמביולנציה בסיסית, האם הוא צריך וזקוק לתהליך כזה אם לאו. שנית, המתבגר חי בבית, הוריו מממנים אתצ הטיפול ורוצים להיות מעורבים בחייו


קרא עוד

גברים וטיפול רגשי

גברים בעבר פנו פחות לטיפול מאשר נשים. בשנים האחרונות ישנה תפנית ויותר ויותר גברים פונים לטיפול בשביל עצמם. לברור צרכיהם, שאלות של זהות, אהבות קרירה ועוד


קרא עוד

הורות במחשבה שנייה

פסיכותרפיה, טיפול, הדרכה, להורים סביב הורות. לאנשי מקצוע ולקהל הרחב


קרא עוד

הדרכה בפסיכותרפיה

הדרכה הוא תהליך יחודי במסלול התפתחותו של כל מטפל רגשי. זהו מפגש בין שני אנשי מקצוע, עמיתים, שאחד בוחר בשני לסייע לו בתהליך התפתחותו המקצועית. במהלך הסופרויז'ן (בלעז) מביא המטפל המודרך קטעים מתוך טיפול, סיפורי טיפול או תמות הקשורות לעבודתו ואלה מקבלות מקום, זוויות ראיה וניסיונות הבנה, על רקע מי שהוא כאדם והיסטוריית חייו.

מבחינתי תהליך הדרכה אינו תהליך טכני. זהו מפגש בין שני אנשי מקצוע (או יותר בהדרכה קבוצתית) שיש לו בסיס ופוטנציאל התפתחותי חשוב ויכול להיות דיאלוג משמעותי ורגשי. בתהליך ההדרכה נוגעים בחומרים תיאורטיים, בטכניקות טיפוליות, בידע, לצד עיסוק משמעותי בנושאים של העברה, העברה נגדית, מחסומים אצל המטפלים ואמונות ותפיסות חיים והשפעתם על התהליך הטיפולי.
מבחינתי הדרכה הינה שדה המאפשר לעתים גם שילוב של נגיעות עומק אישיות, מעין "צלילות" טיפוליות לעולמו של המודרך, בכדי לעזור לו להיות אדם-ומטפל טוב יותר.

במהלך השנים עסקתי בהדרכה אינדיבידואלית לפסיכולוגים קליניים ופסיכולוגים חינוכיים מומחים וכאלו שהיו במסלול התמחותם ולקראת תהליך הבחינה. הדרכתי פסיכותרפיסטים במהלך הכשרתם בבית הספר לפסיכותרפיה וכן פסיכותרפיסטים ותיקים מתחומים שונים של מדיומים טיפולים.

הדרכתי קבוצות פרקטיקום וצוותים רב מקצועיים של פסיכותרפיסטים ופסיכולוגים.

כיום אני בעיקר מדריך באופן אינדיבידואלי וכן מעביר השתלמויות והדרכות מתמשכות בצוותים של שירותים פסיכולוגיים, תחנות ומסגרות בריאות הנפש.

 

משך שנים הייתי פעיל בנושאי קידום הפסיכותרפיה גם באמצעות פעילותי באיגוד הישראלי לפסיכותרפיה. האיגוד הישראלי לפסיכותרפיה, איגוד פסיכולוגים ופסיכותרפיסטים שהוקם בשנת 1979. שימשתי בו חבר בוועד המנהל, עמדתי בראש הפורום האינטרנטי שלו, עסקתי בקבלת תוכניות לפסיכותרפיה ובקידום תחום הפסיכותרפיה בישראל, אתיקה בפסיכותרפיה ועוד.

האיגוד הישראלי לפסיכותרפיה
פנקס הפסיכולוגים